septembar 15, 2015

Hemoroidi

Melemi Poruci Banner

Hemoroidi predstavljaju proširene i otečene vene u rektumu tj. zadnjem delu debelog creva i kao i u predelu čmara i nastaju kao posledica pritiska na takozvani analni venski pleksus. Postoje dva tipa hemoroida unutrašnji i spoljašnji. Razlikuju se i 4 stadijuma u razvoju u zavisnosti od težine prisutnih simptoma. Hemoroidi se javljaju veoma često i njihova pojava ne zavisi od pola, godina, rase. Sa podjednakom učestalošću su prisutni kod muškaraca i žena, a najčešće se javljaju posle 35 godine. Stariji  podaci pokazuju da 50% osoba starijih od 45 godina ima problema sa hemoroidima, ali po novijim podacima sve češće su prisutni kod mladih osoba pa i kod dece. Pojava hemoroida je veoma česta u trudnoći i nakon porođaja. Sve osobe koje su bar jednom u životu imale problema sa hemoroidima znaju koliko je ovaj problem neprijatan i koliko remeti kvalitet života. Zato je veoma bitno da naglasimo da naš melem veoma brzo dovodi do smanjenja tegoba izazvanih hemoroidima, već posle par primena, što mogu da potvrde i brojni zadovoljni korisnici

Šta dovodi do njihovog nastanka
?

Različiti uzroci mogu doprineti njihovom nastajanju ishrana siromašna vlaknima, veoma začinjena ili veoma kisela pa i veoma ljuta hrana, koja može dovesti do zatvora i otežanog pražnjenja creva. Takođe manjak fizičke aktivnosti, dugotrajno sedenje, gojaznost, stres, trudnoća pa čak i neki hormonski poremećaji mogu biti uzročnici hemoroida. Postoje i genetske predispozicije za njihov razvoj. Kod starijih osoba najčešće su hemoroidi posledica slabosti vezivnog tkiva u predelu rektuma (zadnji deo debelog creva) ili anusa (čmara) .

Kako se leče hemoroidi?

Terapija hemoroida može biti lokalna (konzervativna topikalna ) i hirurška .

Hirurška terapija se primenjuje kod težih oblika hemoroida .Jedino se hirurškim putem hemoroidi u potpunosti mogu odstraniti, ali i posle hirurških intervencija mogući su recidivi.
Lokalna podrazumeva primenu melema, krema, ulja ili čepića.
Svi melemi, masti, kreme, ulja, čajevi u manjoj ili većoj meri deluju na SIMPTOME hemoroida kao što su bol, svrab, pečenje, krvarenje.
Da biste što uspešnije sproveli terapiju potrebno je da pored lokalne primene melema otkrijete šta je to što vam individualno smeta i doprinosi nastajanju hemoroida i da pokušate da otklonite uzrok npr. da promenite neke od navika u ishrani, povećate unos tečnosti i fizičku aktivnost….

Saveti za promenu ishrane

Konzumiranje hrane bogate vlaknima tj. povrća ( pasulj, karfiol, brokoli i prokelj ) , svežeg voća (jabuke posebno bogate vlaknima ), žitarica od celog zrna, mekinja, semenki lana, kuvanog žita, jogurta, kefira doprinećete stvaranju kašaste stolice i na taj način olakšati pražnjenje creva. Takođe se preporučuje povećan unos tečnost 6-8 čaša vode. Najbolje je pre svakog obroka popiti čašu mlake vode to pospešuje rad tj. Peristaltiku creva. Kompoti od suvih šljiva i smokvi su dobri za probavu. Smanjiti unos kafe i alkohola.

Kako se koristi naš melem – uputstvo za upotrebu.

Melem se nanosi na obolelo mesto 1-3 puta na dan u periodu kada vam se pojave tegobe. Broj aplikacija zavisi od intenziteta tegoba. Najbolje je da se na obolelo mesto nanosi posle tuširanja. Dužina trajanja tretmana je individualna. Prvi rezultati tj. smanjenje bola, svraba, pečenja se obično vide nakon 3-5 dana od početka primene. I ako posle par dana dođe so smanjenja simptoma i tegoba naša preporuka je da se melem primenjuje minimum 2 nedelje ( pogotovo ako ukoliko postoje krvarenja, analne fisure) da bi ova lekovita biljna mešavina u punoj meri uticale na regenerciju tkiva i dovele do smanjenja upalnog procesa. Nema vremenskog ograničenja za primenu našeg melema jer svi sastojci su potpuno prirodni i pažljivo odabrani, nema kortikosteroida nema konzervanasa. Možete ga koristiti sve dok smatrate da imate potrebu za time.

Melemi Poruci Banner