avgust 11, 2016

Proširene vene

Melemi Poruci Banner

Šta su varikoziteti ?

Varikozitet je medicinski naziv za patološko proširenje vena. Proširenje vena podrazumeva promenu i volumena i dužine same vene. U bilo kom delu tela može doći do proširenja vena, ali se najčešće one javljaju na donjim ekstremitetima, jer su najudaljeniji od srca i trpe najveći pritisak. Stvaranje varikoziteta je najčešće posledica slabe venske cirkulacije, koja nastaje kao posledica funkcionalnih promena na nivou venskih zalistaka ili na nivou samog zida vene. Postoji površinski i duboki venski splet i proširenja se mogu javiti u oba.

Različiti faktori utiču na nastanak varikoziteta. Najugroženije su osobe koje zbog prirode posla veći deo dana provode na nogama (trgovci, frizeri, kuvari, konobari, hirurzi…) Trudnoća i prekomerna telesna težina su takođe česti uzroci nastanka. Postoje i osobe koje imaju genske predispozicije za njihov razvoj. Neki od faktora rizika su i hormonske promene, slabo razvijena muskulatura, česta variranja u kilaži, kao i nedostatak nekih vitamina. Takođe su i godine bitan, ali ne i presudan faktor  za  njihov razvoj. Od varikoznih vena boluje oko 50% odraslih osoba, a bolest se obično razvija između 30. i 55. godine života. Muškarci ređe oboljevaju od varikoznih vena nego žene.

U velikom broju slučajeva bolest je asimptomatska i praćena je isključivo estetskim problemima, posebno kod žena. Kod simptomatskih oblika prisutni su: osećaj težine i napetosti u nogama nakon dužeg stajanja (koji nestaje ako pacijent legne i podigne noge ili tokom noći), svrab na koži, pojava noćnih grčeva u nogama, otok u predelu stopala i skočnih zglobova i jak bol u nogama.  U trećem i četvrtom stadijumu može biti prisutna promena boje kože iznad vena kao i mestimična promena boje  same vene. Takođe može  doći do razvoja rana na nogama takozvanih venskih ulkusa.

Terapija 

Terapija  zavisi od  stadijuma venskog zastoja, lečenje je dugotrajno i često je praćeno pojavom recidiva. U prvom stadijumu pacijentima se preporučuje izbegavanje dugog stajanja, upotreba elastičnih zavoja ili kompresivnih čarapa i smanjenje telesne težine (ako pacijent ima višak kilograma). Takođe se  savetuje lokalna primena masti, gelova ili melema koji mogu dovesti do smanjenja simptoma kao što su bol, svrab, pečenje i otoci. Treći i četvrti stadijum leče se isključivo hirurškim putem.

 

Dodatni saveti za osobe sa proširenim venama

Nositi udobnu obuću, posebno izbegavati nošenje  visokih štikli.

Savetuju se kupke za noge  tj. naizmenično tuširanje potkolenica i stopala toplom i hladnom  vodom 5-10 minuta i uvek završiti  hladnom vodom. Ovakve promene temperature naizmenično dovode do vazokonstrikcije i vazodilatacije tj. skupljanja i širenja vena pa na taj način mogu uticati na jačanje elasticiteta zida vena kao i poboljšanja cirkulaciju.

Preporučuju se laganje šetnje i umerena fizička aktivnost

Prilikom sedenja ili ležanja noge blago podignuti, jer ovaj položaj poboljšava cirkulaciju, npr. poturiti jastuk.

 

Melemi Poruci Banner