septembar 15, 2015

Lekovito bilje

Neven.Kada su stari Grci osvojili Egipat, jedna od prvih stvari koje su usvojili jeste tamošnja tradicionalna medicina. Bili su impresionirani neverovatnim poznavanjem i još čudesnijom upotrebom bilja za lečenje, mumificiranje tela i negu. Najviše ih je fascinirao neven (Calendula officinalis) i magijska moć žutonarandžastih cvetova kojima do tada nisu pridavali nikakav značaj. Od tog vremena do danas, ova biljka je u svim antičkim kulturama postala najzastupljenija u lečenju bolesti kože, sistema za varenje i raznih upala i infekcija. Neven izuzetno blagotvorno deluje na kožu. Koristi se protiv opekotina, rana i promrzlina. Zbog prisustva provitamina A, od pomoći je kod psorijaze. Kao lek se koriste uglavnom cvetovi, koje treba skupljati u junu, julu i avgustu i sušiti na promaji u tankom sloju, na temperaturi do 35 stepeni. Prilikom skupljanja treba birati jarkonarandžaste debele cvetove, da bi što više sačuvali prirodnu boju. Latice nevena su najvrednije jer sadrže, u obilatim količinama, etarska ulja, tanine, šećere, likopen, proteine.

cvet nevena

 

Hajdučka trava, u narodu poznata i kao sporiš, stolisnik i ravanj, odavno se svrstala u red najvrednijih lekovitih biljaka. Naziv hajdučka dobila je po hajducima koji su njome zaceljivali rane. Botaničko ime (achilea millefolium) je dobila prema grčkom junaku Ahilu –Achillea koji je u trojanskom ratu takođe koristio za vidanje rana. Prijatnog je mirisa, a stabljika joj je svetlozelene ili crvenkaste boje. Cvetovi su beli, u obliku cvati na vrhu stabljike. Raste kao samonikla biljka obično uz puteve i na na livadama i pašnjacima. Predstavlja sastavni deo velikog broja mešavina čajeva od raznih mirisnih, gorkih i oporih trava. Dijapazon delovanja izuzetno je širok, korisna je za lečenje raznih bolesti kao što su želudačni problemi, nadimanje, otežano varenje i manjak apetita. Zatim za normalizaciju metabolizma, čišćenje organizma, regulisanje zuči. Često se od nje spravlja i čaj za umirenje. Za spoljnu upotrebu nalazi primenu kao antiflogistik slično kamilici, što znači za ispiranje, obloge i kupke. Hajdučka trava se upotrebljava i kod hemoroida čak i kada krvare.

 

Hajdučka Trava

 

Kantarion ili gospina trava (Hypericum perforatum), veoma je cenjen u narodu, a lekovita svojstva poznata su duže od dva milenijuma. Cveta od maja do septembra, a najlekovitiji je kada se bere polovinom jula. Raste na suvim brežuljcima, osunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, rubovima šuma. Dragoceni sastojci se nalaze u cvetovima i listovima. Kantarion se još od davnina koristi kao efikasno sredstvo i proveren prirodni lek za vidanje rana i protiv opekotina, posekotina, hemoroida. Za unutrašnju upotrebu odlično se pokazao protiv bolova u želucu, jetri, protiv proliva i crevnih parazita. Uspešno suzbija nekontrolisano mokrenje. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, odlično je sredstvo za lečenje prehlade, dugotrajnog kašlja i astme. Ova biljka ima izrazeno antibakterijsko dejstvo i prirodni je antiseptik. Kantarion se upotrebljava i za lečenje blažih oblika depresije i kao sredstvo za umirenje. Kada se sve sabere nije ni čudo što narodna medicina kaže da je to biljka za sve bolesti.

 

kantarion-lekovita biljka

 

Gavez (Symphytum officinale), volovski jezik, crni koren ili vrani gavez, samo je deo brojnih imena kako u narodu nazivaju ovu, od davnina vrlo popularnu biljku. Za mnoge zagovornike narodne medicine ona predstavlja jednu od najdragocenijih lekovitih biljnih vrsta. Gavez raste po čitavoj srednjoj Evropi na vlažnim mestima i cveta tokom celog leta. Cvetovi su roze, purpurni, ljubičasti, ređe beli u obliku kratkih cvasti. U lekovite svrhe koriste se listovi gaveza i njegov dragoceni koren, koji je najbolje sakupljati tokom proleća i kasne jeseni. Gavez se najčešće koristi za lečenje obolelih zglobova, kod artroze kolena, reumatskih bolova, povreda mišiča, posekotina i rana, kod uboda insekata, opekotina, bolnih upaljenih hemoroida, proširenih vena, artritisa, ali i u kozmetičke svrhe, protiv bora, za zatezanje kože. Lekovitost gaveza čine etarska ulja, tanin, sluzi, holin i retka supstanca alantoin. Alantoin najviše deluje na stvaranje novih ćelija tamo gde postoje rane i ozlede, odnosno posekotine, ispucalost, sportske povrede… Takođe, za spoljašnju upotrebu kod gihta i kostobolje nema boljeg leka od sveže nastruganog gaveza kojim se oblažu bolna mesta.

Gavez

 

Bokvica. U narodnoj medicini, bokvica je omiljeni lek. Svež list je odličan za lečenje rana, ogrebotina, posekotina, uboda osa. Uspešno leči i rane od žuljeva a svaka oteklina posle udarca splasne ako se na nju stavljaju oblozi od listova ove biljke.
Bokvica se koristi kao jedan od sastojaka za melem protiv hemoroida.

Bokvica

 

Rusa. Poznata nam je kao zmijino mleko. Mnogi ljudi misle da je rusa otrovna, ali uz praviln odoziranje ona je vrlo efikasan narodni lek. Ima listove slične hrastovim, cvet je zlatno žute boje. Cveta od maja pa do jeseni. Kada joj se protrljaju listovi, pušta sok narandžaste boje. Preporučuje se kod problema sa hemoroidima koji su praćeni peckanjem u debelom crevu koristi se za spravljanje melema, kao jedan od sastojaka.

Rusa

 

ZovaCvet zove tradicionalno se koristi za ublažavanje upala i lečenje čireva, opekotina, posekotina i rana, bilo u obliku čaja i losiona, bilo kao melem. Kora ima istu vrednost kao i cvet. Jako je uspešna u lečenju bolesti bubrega, srca i jetre. Od korena i kore zove može se pripremiti korisna mast protiv ekcema i psorijaze.

Zova

 

LeskaU kori leske ima tanina, malo smole, etarskog ulja i flavonskih heterozida od kojih potiče žućkasta boja kore.
Leska se koristi za lečenje varikoznih rana, hemoroida

Leska

 

Divlji kesten. Plod divljeg kestena se koristi kao lek za vene i kapilare. Jača zidove krvnih sudova, što posredno dovodi i do smanjenja bola i otoka. Ima naročito pozitivan uticaj i na povećanje čvrstine krvnih sudova, čime se smanjuje otok i njihovo opterećenje, te je zato odlično prirodno sredstvo za smirivanje proširenih vena. U ovim slučajevima je najbolje koristiti gel divljeg kestena, jer ga koža vrlo brzo upija. Divlji kesten kao lek za hemoroide se koristi u obliku masti, a najbolje je da se kombinje sa srodnim lekovitim biljem.

Divlji Kesten